55 let vzletu první letadlové pošty na světě

6. 06. 2011 14:16:11
Československá pošta v padesátých letech minulého století procházela velkou změnou v organizaci poštovní přepravní sítě. Z vedlejších tratí postupně mizely vlakové pošty a byly nahrazovány ambulantími poštami ve speciálně upravených autobusech, nebo nebyly nahrazeny vůbec. Systém měnil z radiálně větvového na uzlový. V praxi to znamenalo, že pošty byly napojeny do přepravní sítě prostřednictvím přepravních uzlů, nikoliv jako dříve přímo na konkrétní ambulatní vlakovou poštu. Tato opatření měla urychlit přepravu zásilek tak, aby byly doručeny následují den po dni podání. Zcela prioritní ale v poštovní přepravě nebyly klasické poštovní zásilky, ale denní tisk. Na tehdejší poštu byl v tomto směru vyvíjen enormí politický tlak, aby Rudé právo a další stranický tisk byl včas ve všech trafikách na území Československa, bez ohledu na náklady. Z tohoto důvodu zažívala vnitrostátní letecká a letadlová pošta velký rozmach.

Díky absenci dálnic a rychlého železničního spojení byla v padesátých letech vcelku hustá síť vnitrostání letecké osobní dopravy. Letecky bylo možné cestovat do jedenácti míst : Praha, Brno, Ostrava, Bratislava, Karlovy Vary, Gottwaldov (Zlín), Přerov, Piešťany, Sliač, Poprad-Tatry a Košice. Do letadel létajících pod barvami ČSA byly loženy také poštovní zásilky. Podle typu letadla od 50 kg do 2000 kg. Zásilky byly loženy do zavazadlového prostoru a nebyly za letu nijak zpracovávány a ani nebyly doprovázeny poštovními zaměstnanci. Ačkoliv se jednalo o leteckou poštu, neměl odesílatel zásilky žádnou možnost zajistit, aby jeho zásilka byla přepravena vnitrostátně letecky a ani se za tyto zásilky neplatil žádný letecký příplatek. Těchto spojení bylo operativně využíváno tam, kde by železniční cesta znamenala zdržení.

Zcela jinou kapitolou ve vnitrostátní přepravě byla letadlová pošta. Na rozdíl od letecké pošty, která zásilky pouze pasivně převážela, fungovala letadlová pošta stejně jako klasická ambulantní vlaková pošty (viz článek Pracoval jsem ve vlakové poště). Za letu v ní docházelo ke zpracovávání zásilek přetřizováním svazků zásilek, kartováním nákladních předmětů, vytvářením seznamů pro napojené pošty a zejména automobilové a železniční ambulantní pošty.

První letadlové pošty letp. Praha – Košice 2001 a letp Košice – Praha 2002 odstartovaly 4.června 1956 krátce před půlnocí z letišť Praha – Ruzyně a Košice. Posádku speciálně pro ambulatní poštu upravených letadel IL 14 tvořili piloti a navigátoři ČSA a dva pracovníci pošty.l

Další letadlové pošty rychle následovaly. V roce 1957 přibyly letp. Praha – Přerov – Bratislava – Zvolen 2005 a letp Zvolen – Bratiskava – Brno – Přerov – Praha 2006

Dokončením nového ostravskéhop letiště v Mošnově v roce 1960 byly zavedeny dvě letadlové pošty na trase Praha – Ostrava a zpět s čísly 2011 a 2012. Trasy a číslování se postupem času mírně měnily.

Neblaze se letadlová pošta č. 2001 zapsala do dějin letectví při přistávacím manévru v Bratislavě za špatného počasí. Havárii přežil pouze kapitán letadla. Více o havárii z roku 1977 zde.

Ambulantní způsob zpracování zásilek v letadle byl nejen unikátem v ČSR, ale s velkou pravděpodobností i na světě. Ve své podobě přetrval do poloviny osmdesátých let. V důsledku společenských změn, rozpadu Československa a výstavbou dálnic a železničních koridorů, bylo postupně od vnitrostátní letecké přepravy ustupováno. Napojení Ostravy na dálnici D1 způsobilo, že další vedení poslední vnitrostátní letecké poštovní linky úpl Ostrava – Praha – Ostrava 3737 se stalo nepotřebné a 30. září 2010 letělo L 410 s poštou naposledy.

Více o tématu vlakových, automobilových a letadlových pošt na stránkách nově vznikajicího občanskéhéo sdružení přátel Československých ambulantních pošt www.vlakovaposta.cz.

Zdroj: Pavel Čtvrtník, Cesta pošty dějinami (NADAS 1972), Poštovní kurýr 3/95, archiv autora.


Letadlová pošta

Letadlová pošta

Autor: Petr Študent | pondělí 6.6.2011 14:16 | karma článku: 13.42 | přečteno: 1677x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.13 | Přečteno: 128 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.46 | Přečteno: 516 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 13 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1790
Jsem fotoreportér na volné noze. Mou hlavní náplní jsou konferenční fotoreportáže, svatby, školy a podobně. Ve volném čase se věnuji historii poštovní přepravy - zejména ambulantním poštám.

Více na mých stránkách www.FotoStudent.cz

Petr Študent

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...